Máte-li chuť na sladké není na tom nic špatného, pokud neřešíte zdravotní problém, který vám to znemožňuje. Jestli máte rádi čokoládu a chcete mlsat zdravě, můžete pro změnu vyzkoušet karob. Nečekejte totožnou chuť jakou má čokoláda. Karob je prášek v barvě čokolády s typickou chutí, která ne každému bude vyhovovat. Prášek se získává z keře rohovníku obecného. Nazývá se svatojánským chlebem. Na rohovníku obecném dozrávají dlouhé lusky, které obsahují semena určená k výrobě karobu. Po usušení se semena semelou na hnědý prášek, který připomíná chuť hořké čokolády. Karob nejčastěji seženete v prodejnách se zdravou výživou.
Patří mezi zdravé potraviny, pro vysoký obsah sacharidů, minerálů a vitamínů. Je důležitým zdrojem vápníku. Díky tomu, že karob obsahuje sacharidy nemusíte pokrmy připravované z karobu už přislazovat. Má mnohostranné využití. Můžete si ochutit jogurt, mléko, kaši nebo tvaroh. Semena rohovníku obsahují velký podíl nerozpustné vlákniny. Nerozpustnou vlákninu by měl do svého jídelníčku zařadit každý, kdo se chce stravovat zdravě. Karob obsahuje i podstatné množství draslíku. Draslík tělu doplníte také špenátem, mangoldem, květákem, cibulí, houbami nebo hráškem. Karob ovlivňuje i kvalitu pleti. U dospívajících mladých lidí může přílišná konzumace čokolády vést i ke zhoršení pleti. Konzumace rohovníku je vhodná i pro diabetiky, neobsahuje totiž žádný rafinovaný cukr.
Rozemletá semena rohovníku vám budou prospěšná i v zimě. Můžete si připravit zahřívací nápoj se skořicí, badyánem nebo zázvorem. Nápoj bude mít silný zahřívací účinek. Směsí uvedených koření můžete posypat vločkovou nebo rýžovou kaši. Z karobu si můžete připravit čokoládovou pomazánku. Vezměte zralé avokádo a zbavte ho pecky, smíchejte s karobem a banánem a rozmačkejte na kaši. Můžete přidat na jemno mleté ořechy, mandle nebo sezam.